Artikler > Mad > Derfor bør du spise rødbeder

Søg i alle artikler:

Derfor bør du spise rødbeder

Skrevet af Skrevet af Redaktionen, detsundeliv.dk / Foto: All Over Press

Rødbeder er sprængfyldte med god energi til dig. Her får du tre idéer til, at få den sunde rodfrugt ind i din hverdag.

Fakta

Som en del af din pensionsordning eller din Lifeline Plus sundhedsforsikring i Skandia har du adgang til detsundeliv.dk

 

På detsundeliv.dk kan vi hjælpe dig med:

• Forhøjet blodtryk

• Forhøjet kolesterol

• Gigt

• Overvægt

• Sunde vaner - til dig, der bare ønsker et sundere liv

 

Log ind på Mit Skandia og begynd på et sundere liv allerede i dag

Vi er så heldige, at de gode danske rødbeder findes i butikkerne hele året. Rødbeder er en meget smart grøntsag af flere årsager.

- Den er sund på grund af det høje fiberindhold, de mange forskellige vitaminer og mineraler samt jern i letoptagelig form. Alt sammen noget, du har brug for bl.a. til dit immunforsvar og din muskelfunktion. Og så er rødbede anvendelig både rå, kogt, bagt, stegt og syltet. Og som alle grove rødder mætter rødbeder godt pga. sine gode kostfibre, fortæller diætist Lisa Bolting.

Diætistens favoritter:

Bagte: Du skræller rødbederne og skærer dem i stave eller tern. Rystes i en pose med en anelse olie og lidt salt. Bages i ét lag i ca. 35 minutter ved 200 grader. Du kan ændre længde og temperatur efter om du ønsker dem sprøde eller bløde. Det er oplagt at bage dem sammen med andre rodfrugter i store tern, fx gulerødder, pastinak, persillerod, selleri, jordskokker og kartofler.

Stegte: Du skræller rødbederne og skærer dem i stave eller tern. Steges ved lav temperatur i en anelse olie og lidt sesamfrø i ca. 15 minutter.

Rå: Riv rødbeder sammen med gulerødder til en råkost, der eksploderer i farve, og få fuld valuta på vitaminkontoen. Variér det du blander rødbederne med. De er fantastiske med forskellige frugter og rigtig mange andre rå grøntsager. En god råkost kan sagtens holde sig i køleskab i ca. to døgn. Så lav gerne store portioner.

Læg posen med rødbeder mørkt og køligt. Så kan de holde sig længe.

Rødbeder til maven
Rå rødbeder er også meget anvendelige, hvis du lider af træg mave.

- En stor portion råkost med rødbeder giver for de fleste et ekstra besøg på toilettet. Og vær opmærksom på at rødbeder giver meget farve til dine toiletbesøg, siger diætisten.

En lille grøntsagsquiz
Hvad har rødbeder og ketchup med hinanden at gøre? Farven selvfølgelig!
Farvestoffet betanin, som findes til overflod i rødbeder, er også med til at give ketchup sin flotte røde farve.

Du kan finde mange sunde og lækre opskrifter med rødbeder på detsundeliv.dk – her får du tre:


Rød rejesalat med rødbede og avocado

- Perfekt til frokost på et stykke ristet rugbrød










Rødbedechips
- Et sundt alternativ til de usunde chips









Æblejuice med rødbede og citron
- En frisk og sund sommerdrik