Beregn kaloriebehov

Diætisterne på detsundeliv.dk anbefaler, at du beregner, hvor mange kalorier, du må spise. Husk! Det er kun en retningslinje.
Alder: år
Vægt: kilo
Højde: cm
Hvor hurtigt vil du tabe dig?
Hvad er dit daglige aktivitetsniveau?
   
OBS! Når du sætter dit daglige aktivitetsniveau, angiver du, hvor meget du motionerer. I selve kalorieberegneren kan du også indtaste din motion dag for dag. Du skal derfor være opmærksom på, at din motion ikke kommer til at tælle dobbelt. Så hvis du ved, at du typisk motionerer fx 3-5 timer om ugen, kan du angive motionen i “Dit daglige aktivitetsniveau” overfor. Men hvis du foretrækker at indtaste din motion dag for dag, så brug i stedet kalorieberegneren og sæt så "Dit daglige aktivitetsniveau" til et lavt niveau som udgangspunkt.

Resultat

Dit BMI er:
 • Læs mere om BMI

  HVORFOR BMI?

  BMI eller body mass index giver en hurtig indikation af, om man er overvægtigt, undervægtig eller normalvægtig. Din BMI kan udregnes ud fra din højde og din vægt. BMI er den måleenhed, som læger og sundhedskonsulenter bruger, når de skal kategorisere din kropsvægt. Det er altså en hurtig måde at skønne, om man har problemer med vægten.

  BMI testen inddeler ud fra 4 vægtkategorier:
  Undervægt BMI: < 18,5
  Normalvægt BMI: 18,5 – 24,9
  Overvægt BMI: 25 – 29,9
  Fedme (svær overvægt) BMI: ≥ 30

Dit daglige
kaloriebehov er:
kcal.
 • Læs mere om kaloriebehov

  DIT KALORIEBEHOV

  Sådan udregnes kaloriebehovet
  Kroppen har brug for en vis mængde energi – kalorier, for at holde sig i gang. Derfor er det vigtigt, at man får de kalorier, kroppen har brug for. Dit kaloriebehov er en udregning af, hvor mange kalorier, du skal have dagligt, for at holde kroppen i gang. Det er meget individuelt, hvor meget du kan tåle at spise, da det handler om din muskelmasse og fx også hvor meget motion og bevægelse du får i din hverdag. Det betyder også noget, om du er en mand, da mænd som udgangspunkt forbrænder mere mad end kvinder.

  Ud fra højde, vægt, alder, køn og aktivitetsniveau kan du her udregne, hvor mange kalorier du ca. kan spise om dagen.

  Kalorier og overvægt
  Er man overvægtigt er det fordi, man spiser flere kalorier end kroppen har brug for. Det vil sige at man tilfører kroppen mere energi end den bruger på at holde sig i gang. Det energi kroppen ikke bruger, ændrer form og kan ende med at blive til fedt, hvis det ikke bliver brugt. Så hvis man indtager flere kalorier end man bruger, tager man på.

Dit daglige kaloriebehov ved et -
er:
kcal.
 • Læs mere om kalorier og vægttab

  KALORIER OG VÆGTTAB

  Hvor mange kalorier?
  Det er meget individuelt, hvor mange kalorier du må spise på en dag, når du vil tabe dig. Hvis du vil tabe dig, er det vigtigere, at du ikke får for mange. Når du skal tabe dig, skal du spise færre kalorier end kroppen har brug for, så går kroppen ind og tærer på de ekstra energidepoter, som er din ekstra fedtmasse. Her finder den, den ekstra mængde energi, som den skal bruge til at holde din krop kørende.

  Kan jeg spise for få kalorier?
  Ja! Selv om det frister at sulte sig selv for at opnå et hurtigt vægttab, så er det desværre ikke vejen frem. Spiser du for få kalorier, vil kroppen tro, at den er udsat for en hungersnød, og dit stofskifte vil blive sat ned, for at lagre den energi, som den allerede har. Så selv om du spiser meget mindre, så sætter du også forbrændingen i stå.

  Hvor meget kan jeg tabe?
  En gylden rettesnor er, at det sundeste vægttab, er at tabe maximalt et kilo om ugen og gerne et halvt til et helt kilo. Desto større du er, desto hurtigere kan du tabe dig. Er du derfor meget overvægtig, er det realistisk at forvente et vægttab på et kilo. Er du derimod kun lidt overvægtig eller tæt på normalvægtig, vil det være svært at tabe mere en et halvt kilo om ugen.

 

Sådan bør du fordele dine kalorier

Morgenmad -
Frokost -
Aftensmad -
Mellemmåltider -
Fordel kalorierne i dit mellemmåltid så det rækker til 2-3 mellemmåltider i løbet af dagen.
 • Læs hvorfor fordeling er vigtig

  MÅLTIDERNE

  Velbalancerede og godt sammensatte måltider holder dig og dit blodsukker stabil hele dagen.

  Morgenmad:
  Det største problem ved at springe morgenmaden over er, at du hurtigt bliver træt og uoplagt og meget nemmere falder for de usunde fristelser op ad dagen. Så du skal huske morgenmaden.

  Mellemmåltider:
  Du kan bedre kontrollere de mængder, du indtager, når du ikke er ved at falde om af sult. Derfor er det vigtigt, at du spiser løbende i løbet af dagen. Derfor skal der max gå 3 timer mellem dagens i alt 5-6 måltider. Det vil for de fleste være passende med 2-3 mellemmåltider – et om formiddagen, et om eftermiddagen og evt. et sidst på aftenen.

  Frokost:
  Frokosten er et velfortjent pusterum på en travl dag, hvor din krop har brug for at blive tanket op med sunde og mættende kalorier. En god frokost består af groft brød, noget kød eller fiskepålæg samt grønsager og frugt. Det kan også være en proteinrig salat eller suppe.

  Aftensmad:
  Det er vigtigt, at du kun spiser én portion. Som grundregel kan du sige, at du skal dele din tallerken op i tre dele, hvor der er lige dele grøntsager, kød/fisk/fjerkræ og stivelse (altså kartofler, ris, pasta eller brød). Hvis du vil tabe dig, bør du dele tallerkenen op i fire lige store dele: Fyld 2 dele med grøntsager, 1 del med kød/fisk/fjerkræ og 1 del med stivelse.